Babgulyás füstölt csülökkel
Hozzávalók:
1db füstölt csülök (kb. 80-100 dkg),
50 dkg tarka bab,
3 szál sárgarépa,
2 szál petrezselyemgyökér,
1 zeller,
1 csomó zöldség zöldje,
25 dkg burgony
A rántáshoz:
1 fej közepes hagyma,
2 gerezd fokhagyma,
1 kávéskanál pirospaprika,
3 evőkanál liszt,
Só,
bors,
majoránna,
kakukkfű,
szurokfű,
bazsalikom,
borsikafű.
A csipetkéhez:
1 tojás,
csipet só,
olaj, és annyi liszt,
amennyit a tojás felvesz,
ha kemény tésztát gyúrunk.
Elkészítés:
A babot és a füstölt csülköt előző este beáztatjuk. Utána az áztatóvízzel
mindkettőt odatesszük főni. Amikor félig megfőtt a bab, beletesszük a
karikákra vágott zöldségeket és a kockára vágott burgonyát, a füstölt
csülköt kivesszük és apró kockákra vágjuk, majd visszatesszük a levesbe
és tovább főzzük. Amikor majdnem megpuhult a bab meg a zöldségfélék és
a csülök, ekkor kezdem fűszerezni. Először megsózom, teszek bele egy
csipet kakukkfüvet, egy csipet szurokfüvet, bazsalikomot, majoránnát,
borsika füvet, borsot és zöldséglevelet. Ezután csinálok egy magyaros
rántást (hagyma, fokhagyma, pirospaprika) és berántom. Csipetke
tésztával gazdagíthatjuk és készre főzzük.